Usein kysyttyä

Mitä pentu maksaa?

Lemmikiksi myytävä ragdoll-pentu maksaa 750-850 e + tunnistesirun (40-60 e) ja uroksen varhaiskastroinnin (noin 80 e) kustannukset eläinlääkärin laskuttamaan hintaan. Se on terve ja hyväluonteinen, mutta siinä saattaa olla väri- tai muotovirheitä, jotka estävät sen käytön jalostuksessa tai vähentävät sen menestymismahdollisuuksia näyttelyssä. Lemmikiksi myytävät naaraat on steriloitava ennen kuin ne täyttävät vuoden ja tästä on toimitettava kasvattajalle eläinlääkärin todistus tai sen kopio.

Näyttelykastraatti maksaa 900-950 e + tunnistesirun (40-60 e) ja uroksen varhaiskastroinnin (noin 80 e) kustannukset eläinlääkärin laskuttamaan hintaan. Se on kasvattajan arvion mukaan lupaava pentu, joka vastaa ragdollien rotumääritelmää. Siinä ei ole havaittavissa selviä virheitä, jotka vähentäisivät sen menestymismahdollisuuksia kissanäyttelyissä. Koska tuomarien mieltymykset kuitenkin vaihtelevat ja kilpakumppaneina voi olla muita kovatasoisia kissoja, takuuta näyttelymenestyksestä ei voida antaa. Jos kissa ei avoimessa luokassa (luokka 10) saa yhtään sertiä kahdessa näyttelyssä kahdelta eri tuomarilta, vaikka on luokkansa ainoa kissa, palautan näyttely- ja lemmikkikissan hinnan erotuksen.

Siitoskissa maksaa tasosta riippuen 1000-1400 e. Dollgarden’s myy siitoskissoja vain henkilölle, jolla jo on Suomen Kissaliiton kasvattajanimi tai joka on jättänyt kasvattajanimihakemuksen.

Kun kissa varataan, 200 euroa maksetaan heti ja loput pennun luovutuksen yhteydessä. Jos ostaja peruu kaupan, varausmaksua ei palauteta. Jos taas kasvattaja jostain syystä joutuu perumaan kaupan, summa palautetaan.

Miten hinta voi olla noin korkea? Ragdolleja myydään netissä halvemmallakin.

Suomen Kissaliittoon kuuluvan kasvattajan pennut ovat käyneet kahdesti eläinlääkärillä rokotettavana ja tarkastettavana. Lisäksi kuluja nostavat emokissan jalostustestit, astutusmaksut pentujen isän omistajalle, laadukas kissanruoka emolle ja pennuille, laadukas pölyämätön kissanhiekka, rekisteröintimaksut jne. Jos kaikki menee hyvin, kulut pentua kohti ovat noin 350-450 euroa. Jos synnytys tapahtuu keisarileikkauksella tai pentue/emo tarvitsee muusta syystä eläinlääkärin hoitoa, pentueen kulut voivat ylittää pentujen hinnan. Kasvattaja on myös käyttänyt pentujen hoitoon ja niiden kanssa leikkimiseen kolmen kuukauden ajan lähes kaiken vapaa-aikansa, jotta ne kasvaisivat terveiksi ja juuri niin sosiaalisiksi ja lempeiksi kuin ostaja odottaa ragdollinsa olevan.

Halvalla myytyjä pentuja ei yleensä ole rekisteröity Suomen Kissaliittoon, niiden vanhemmille ei välttämättä ole tehty mitään terveystestejä, ja pennun rokotusohjelmakin jää usein ostajan huoleksi. Kannattaa muistaa, että halvalla ostettu kissa voi tulla kalliiksi, jos esimerkiksi pentuajan heikkotasoinen ruoka on aiheuttanut terveysongelmia, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa.

Täydellistä terveystakuuta ei millekään pennulle voida antaa, mutta Suomen Kissaliiton rekisterikirjalla varustettu pentu on aina varmempi ostos kuin paperiton pentu. On hyvä ottaa myös huomioon, että niin ikään rotukissoja rekisteröivät TICA ja CFA eivät vaadi samanlaisia terveystarkastuksia kuin Suomen Kissaliitto.

Minkä ikäisenä pennun voi noutaa uuteen kotiinsa?

Dollgarden’s-pennut luovutetaan aikaisintaan 13 viikon ikäisinä. Suomen Kissaliiton ehdoton alaraja on 12 viikkoa, mutta uusimmat tutkimukset puoltavat odottamista hiukan tätä pitempään. Luovutettaessa pentu on sisäsiisti, kahteen kertaan rokotettu ja madotettu. Eläinlääkäri on tarkastanut sen ja antanut tapahtumasta kirjallisen todistuksen. Lemmikeiksi myytävät urospennut myös aina kastroidaan ennen luovutusta väärinkäytösten välttämiseksi. Lisäksi pentu saa tunnistesirun, jonka avulla se karkaamistapauksissa palautuu varmemmin takaisin omistajalleen.

Pennun luovutuksen yhteydessä ostaja saa Suomen Kissaliiton antaman virallisen rekisterikirjan, hoito- ja ruokintaohjeet, ruokanäytteitä sisältävän pentupaketin sekä CD-levyllä ”vauvakuvia”. Kasvattajan puoleen voi ja on suositeltavaa kääntyä myöhemminkin, jos kissaan liittyviä ongelmia ilmenee.

Tuleeko rotukissan ylläpito ja ruokinta kalliiksi?

Rotukissan ylläpito ja ruokinta eivät maksa sen enempää kuin hyvin hoidetun kotikissankaan. Kaikki kissat tarvitsevat laadukasta kissanruokaa välttyäkseen terveysongelmilta. Lisäksi ne tarvitsevat vessalaatikkoonsa kissanhiekkaa, joka vaihdetaan säännöllisesti. Ruoka- ja hiekkakulut ovat kuukaudessa noin 30-50 euroa/kissa. Rokotus-, madotus- ja terveydenhoitokulut ovat vuodessa noin 50-100 euroa. Lisäksi kissa tarvitsee kiipeilytelineen, johon se voi myös terottaa kynsiään, sekä kuljetuslaatikon.

Olemme päivät töissä. Viihtyykö kissa yksin kotona?

Ragdoll on luonteeltaan hyvin seurallinen, ja jos se joutuu olemaan pitkät päivät yksinään, siitä voi tulla onneton. Paras seura ragdollille on toinen kissa, esimerkiksi sisarus samasta pentueesta. Jos budjetti ei riitä kahden rotukissan ostoon, kaverina voi olla myös maatiaiskissa, kunhan sen terveys on tarkastettu ja rokotuksista on huolehdittu.

Asumme maalla. Voimmeko päästää kissan ulkoilemaan itsekseen?

Dollgarden’s-pennut myydään ehdottomasti vain ja ainoastaan sisäkissoiksi. Uteliaat ja hyväuskoiset ragdollit ovat yksin ulkoillessaan suuressa vaarassa tulla siepatuksi tai joutua liikenteen uhriksi tai muiden eläinten hyökkäyksen kohteeksi. Valvottu ulkoilu on mahdollista huolellisesti aidatulla pihalla, erityisessä kissatarhassa, lasitetulla parvekkeella tai valjaissa.

Sopiiko ragdoll lapsiperheeseen?

Kyllä sopii, jos lapset ymmärtävät, ettei kissa ole lelu ja ettei sitä saa jahdata tai härnätä. Jos kotona on kovin riehakas lapsikatras, ragdoll-pentu voi kuitenkin helposti jäädä vahingossa jalkoihin. Vanhempien on siis hyvä käyttää tervettä järkeä ja miettiä, sopiiko kissanpentu varmasti perheen elämänvaiheeseen.

Ennen kuin teen sopimuksen kissan myymisestä haluan nähdä koko sen tulevan perheen. Näin voin itse varmistua parhaiten siitä, että koko perhe suhtautuu kissan ostoon myönteisesti ja on valmis ottamaan pennun vastaan.

Sopiiko ragdoll koiraperheeseen?

Kissalassamme ei ole koiria, joten pennuillamme ei ole niistä kokemuksia. Monessa paikassa kissat ja koirat kuitenkin tulevat mainiosti toimeen keskenään. Jos pentu hankitaan perheeseen, jossa on ennestään lemmikkejä – kissoja, koiria, kaneja tms. – kerron mielelläni, miten uusi tulokas kannattaa esitellä perheen muille eläimille niin, että tutustumisesta tulee kaikille myönteinen kokemus.